Rakennetun sähköpyörän laillisuus

Heti alkuunsa on muutama sana sähköpyöristä lain silmissä paikallaan.

 

Alle 250-wattinen sähköpyörä, jossa moottori käynnistyy vain polkimia poljettaessa ns. PAS-anturin avulla ja avustus loppuu 25km/h:n jälkeen on ns. sähköavusteinen polkupyörä, eikä sitä tieliikennelaissa luokitella polkupyörää kummemmaksi.

 

251-1000-wattiselle sähköpyörälle sallitaan  poljinavustuksen lisäksi kaasukahvan käyttö. Maksiminopeus kuitenkin edelleen 25km/h. Kyseinen pyörätyyppi vaatii vakuutuksen, jollaista saa tänä päivänä liki jokaisesta vakuutusyhtiöstä, halvimmillaan alle 100€:n vuosihinnalla.

 

Yli 1000-wattisella ja/tai yli 25km/h kulkevalla sähköpyörällä ei saa tieliikenteessä ajaa, vaan sellaista saa ajaa vain ns. suljetulla alueella.

 

Tästä johtuen toteamme, että kyseisen tehorajan ylittävien sähköpyörien ja sähköpyöränosien myynti, ostaminen, omistaminen, asentaminen sekä sellaisella pyörällä ajaminenkin on suljetulla alueella täysin sallittua, vain yleisessä tieliikenteessä niiden käyttäminen on kiellettyä.

 

Akkutehdas.com ei ota mitään vastuuta myymiensä osien käyttämisestä, vaan tämä vastuu on lain mukaankin vain ja ainoastaan niiden käyttäjällä.

 

Siksi haluammekin muistuttaa muutamista seikoista, joilla pidetään tämä harrastus siistinä ja turvallisena itselle ja muille:

 

  • Luovutathan tehokkaan sähköpyöräsi vain selvin päin olevalle ja vain täysi-ikäiselle, tehokas sähköpyörä ei todellakaan ole mikään lelu!
  • Ajathan aina itsekin selvin päin ja tarvittavia ajovarusteita käyttäen, esim. ilman kypärää tehokkalla sähköpyörällä ajavana olet huono esimerkki ja “hälläväliä”-tyyppi, jolle ei juuri arvostusta tipu.
  • Pidetään muutenkin ajotapa siistinä, koiriaan ja lapsiaan ulkoiluttavat ihmiset ovat niitä arvaamattomimpia ja muutoinkin; lapsethan ovat liikenteessä “eläviä liikennemerkkejä” Jos normaalilla pyörälläkin hidastat vauhtia heitä ohittaessa, niin laittomalla sähköpyörällä suosittelemme varovaisuutta sitäkin enemmän.