Jos ei sähköpyöristä ole ennestään omakohtaista kokemusta, niin toimintaetäisyys on varmasti niitä seikkoja, jotka mietityttävät eniten, koska vertailukohta puuttuu.
Toimintaetäisyys on varsinkin sähköpyöristä puhuttaessa aika laaja käsite, pyörien markkinoinnista vastaavien henkilöiden on tavallaan pakko ilmoittaa jokin kilometrimäärä pyörällensä/akullensa, jota mainostavat.
Valitettavasti siihen vaikuttaa aivan liian moni asia, jotta ilmoitettu toimintaetäisyys pitäisi edes jotenkin paikkansa ja yleensä nämä ilmoitetaankin ihanneolosuhteissa.
Voisi jopa puhua sähköpyörien rangen tiedostetusta liioittelusta, ilman että edes kerrotaan missä olosuhteissa ilmoitettu range on saavutettu.
Markkinahenkilöt saattavat tuputtaa jotain tiettyä, jopa 200km:n rangea 😉
Pääsisihän sillä samalla pyörällä varmasti vaikka 1000km, kun sammuttaa pyörästä sähköt kokonaan.
Millään pyörällä ei kuitenkaan ole olemassa yhtä kilometrimäärää, jolla latauksella pääsee, vaan siihen vaikuttaa moni asia ja paljon.
Pelkästään käytetty avustuksen määrä saattaa pudottaa rangen kolmasosaan minimin ja maksimin välillä.
Esim. sekä kaasukahvalla, että PAS:illa (poljintunnistus) varustettua sähköpyöräähän voi ajaa joko pelkästään kaasukahvalla ollenkaan polkematta, jolloin kaikki pyörää eteenpäin vievä voima otetaan pelkästään akusta.
Tällöin toimintaetäisyys on tietysti mahdollisimman pieni. Sanotaan esimerkinomaisesti vaikkapa 30km.
Sitä voi myös ajaa koskematta ollenkaan kaasukahvaan, jolloin PAS hoitaa tarvittavan avustuksen saatavuuden ajamiseen.
Silloinkin melkeinpä kaikkia PAS:illa varustettuja sähköpyöriä voi ajaa hämäten, eli ilman voimaa, normaali PAS ei tunnista polkemiseen käytettyä voimaa ollenkaan, vaan se huomaa vain polkimien liikkeen ja “avustaa” näin. Todellisuudessa se siis näin toimien vastaa kaasukahvaa, on-off-periaatteella tosin. Edelleen toimintaetäisyys voi olla luokkaa 30-35km. Kuitenkin siis jotain pientä voimaa tulee väkisinkin käytettyä, ehkä huomaamattaankin.
Ja sitten kyseisen tyyppistä sähköpyörää voi tietenkin polkea myös reilulla voimalla, avustus säädettynä pyörästä riipuen esim. välille 1-5, jolloin toimintaetäisyys nouseekin jo vaikkapa välille 40-80km.
Ja pyöräähän voi ajaa myös avustus kokonaan pois kytkettynä, jolloin kaikki voima otetaankin polkijan jalkalihaksista, tällöinhän kevyehköllä ja edullisellakin sähköpyörällä pääsee yhdellä akulla vaikka 1000km, eikä tarvitse edes akkua ladata!
Siksi nämä perusasiat tulisi huomata toimintaetäisyyttä miettiessä.
Paremmin toimintaetäisyyttä kuvaisivatkin erilaiset esimerkit, joissa olisi ilmoitettu, sekä tietysti akun koko wattitunteina (Wh), ulkolämpötila, käytetty avustuksen taso, saavutettu keskinopeus kyseisellä matkalla sekä maaston tasaisuus.
SUMMA SUMMARUM, muutamia sähköpyörien markkinoinnissa käytettyjä väittämiä, joihin kannattaa suhtautua varauksella: