Moottorin, kontrollerin ja akun yhteensovittaminen

Monesti varsinkin tehokasta sähköpyörää ensi kertaa rakenteleva törmää netin syövereissä mitä hienoimpiin teholupauksiin varsinkin moottoreista puhuttaessa.

Pitää kuitenkin muistaa, että tehokkaallakaan moottorilla ei tehoja saa ulos ilman riittävän tehon tarjoamaa moottorinohjainta, eli kontrolleria eikä myöskään tarkoitukseen soveltuvaa akkua. Molemmat rajoittavat saatavaa tehoa, jos ne on valittu väärin.

Lisäksi on muistettava järjestelmän päivitysmahdollisuus, valittu teho harvemmin tyydyttää tehonnälkäistä vuositolkulla, jolloin jo ehkä hieman alimittaiseksi valittu kontrolleri tai akku rajoittavat saatavaa tehoa, vaikka moottorissa kapasiteettia tehon nostoon vielä reilusti olisikin.

Lyhyesti sanottuna, kolme pääkomponenttia ovat:

moottori, kontrolleri ja akku.

 

Näistä kolmesta minkä tahansa komponentin alimitoittaminen rajoittaa muista saatavaa tehoa ja toisaalta yhdenkin komponentin ylimitoittaminen suhteessa muihin, ei anna juuri mitään extratehoa.

Toisaalta alimitoitettu moottori saattaa antaa tehoa hyvinkin, mutta kuinka kauan, ennen kuin savu nousee tai rattaat paukkuvat.

 

Komponenttien ostopaikkoja

 

Esim. Ebay ja Aliexpress yms. ovat pullollaan kiinalaisia kontrollereita, jotka tiettyyn pisteeseen asti saattavat olla kelvollisia, mutta koska esim. tehokkaammaksi rakennettavassa sähköpyörässä on tila muutenkin kortilla, niin näiden halpojen kontrollereiden kohdalla törmätään jo siihen ongelmaan, että ne ovat tarjoamaansa tehoon nähden usein aivan liian ylikokoisia. Lisäksi halvoissa kontrollereissa perinteisiin kuuluu, että teholupauksissa “overreitataan” eli 5 kilowatin kontrolleri kestääkin 5 kilowattia korkeintaan piikkitehoina, jos sitäkään, mutta ei ainakaan jatkuvaa tehoa.

Eli kehotan välttämään ko. reittejä kontrollereiden ja varsinkin akkujen ostopaikkoina. Sen sijaan alan liikkeistä ostaminen on turvallisempaa, koska heillä on usein maine, joka on vaarassa, jos esim. akku on kasattu aivan kelvottomista tai jopa vaarallisista komponenteista.

Sama koskee paitsi siis kontrollereita, mutta varsinkin akkuja vielä suuremmassa mittakaavassa, koska niiden kohdalla puhutaan jo niin valtavista markkinoista, että paitsi piratismi, niin myös suoranainen huijaus on niiden kohdalla jo arkipäivää. Akkutekniikasta ja niihin liittyvistä asioista ja ongelmista kerrotaan tarkemmin  “AKKUTYYPIN VALINTA”  -osiossa.