Opas oikeanlaisen, kunnollisen sähköpyörän valintaan vuosikausiksi
Tiesitkö: Meillä saat teetettyä unelmiesi sähköpyörän juuri omilla spekseilläsi!
Mutta miksi ihmeessä hankkisit meiltä tuhansien eurojen hintaisen sähköpyörän, kun kaikki pyöräliikkeet ja muut marketit ovat pullollaan niitä tunnettujen valtamerkkien hienoja ja kiiltäviä pyöriä ja vieläpä samaan hintaan?
Vastaus siihen on lyhyesti ja ytimekkäästi:
Muualta et saa sitä, mitä meiltä saat, eli juuri sinulle sopivan sähköpyörän, vailla erilaisia rajoitteita ja hankaluuksia ja väitämme, että vasta tämän luettuasi osaat hahmottaa, että miten saat uuteen sähköpyörään sijoittamallesi summalle parhaiten vastinetta.
Meillä et maksa tuotteistamme mitään merkkilisää, vaan maksat pelkästään tuotteidemme korkeasta laadusta!
Joten jos jaksat lukaista parisenkymmentä sivua lisää perusteitamme, niin ainakin sinulla on sen jälkeen ihan erilaiset valmiudet jatkaa uuden sähköpyöräsi miettimistä, kun ymmärrät esim. että mihin rajoitteisiin ja puutteisiin sitoudut valtamerkin sähköpyörän hankinnassa.
Kaikki ne puutteet eivät välttämättä tunnu alkuun pahoilta, mutta käytäntö yleensä paljastaa jonkin ajan kuluttua asian.
Meillä konseptina on ollut alusta asti erittäin voimakas palveluhenkisyys, joten meiltä sinun ei tarvitse ostaa sähköpyörää, jossa sinun pitää tyytyä valtamerkkien sinun puolestasi päättämiin pieniin akkuhin ja muihin rajoitteisiin, kompromisseihin, jopa ihan pelkästään käyttäjän kannalta kiusallaan tehtyihin seikkoihin.
Meiltä tilattavaan pyörään saat valita kerralla kaikki oleelliset ominaisuudet:
- Omaan makuusi sopivan ajoasennon
- Pyörääsi tarvitsemasi varusteet
- Vaatimuksesi täyttävät osat ja komponentit
- Riittävän akkukapasiteetin
- Juuri sinulle riittävät tehot ja nopeuden, ilman mitään valtamerkkien pyörien takuut ja huollot mitätöiviä “speedboxeja”
Suurin rajoitus onkin yleensä asiakkaan lompakko ja siihenkin meillä on tarjolla helpotusta esim. Resursbankin helpolla ja edullisella rahoituksella.
Kun tehdään asiakkaalle kerralla kunnollinen sähköpyörä, tulee se pitkässä juoksussa yleensä edullisemmaksi tavaksi toimia.
Sinun ei myöskään tarvitse hankkia sitä valtamerkin liukuhihnalta tulevaa, kallista ja kaikinpuolin rajoitettua sähköpyörää, maksaa turhasta ja sitten jälkeenpäin maksaa vielä lisää ja teettää siihen niitä haluamiasi muutoksia. (Ja niihin et mitään oleellisempia muutoksia joitakin komponenttien vaihtoa lukuunottamatta edes pysty tekemään/teettämään)
Eli mieluummin tehdään sinulle kerralla juuri tarvitsemasi sähköpyörä, eikä vaan sinnepäin!
Järkevä ja kätevä konsepti meillä, eikö?
Kaikista valtamerkeistä poiketen, kaikki käyttämämme sähköjärjestelmät ovat ns. avoimia järjestelmiä.
Ne ovat meillä koeteltuja jo vuosien ajan ja meillä on hallussamme kaikki se tietotaito, joka vaaditaan niiden asentamiseen erilaisiin pyöriin.
Ja nyt paljastamme lisää, mitä kaikkea muuta hyötyä ja etua saat, kun ostat meiltä rakentamamme sähköpyörän tai tilaat sen meiltä, ihan juuri sinua varten tehtynä.
Ja tiedoksi; meillä Akkutehtaalla ammattimaisesti sähköistetyn sähköpyörän ei todellakaan tarvitse näyttää esim. näiden “ihan itse sähköistettyjen pyörien” kaltaisilta kötöstyksiltä, joten sitä ei tarvitse pelätä:
Vaan meillä se näyttää tyypillisesti esim. tältä:
Huom: Tämä artikkeli on varsin pitkä ja kattava, joten kannattaa varata hieman aikaa sen lukemiseen.
Se sisältää vuosien kokemuksemme tuomia näkökulmia ja suoraa vertailua niin valtamerkkien 250W-pyöriin, markettien onnettomiin halpiskiinapyöriin, kuin myös tilanteisiin, joissa kuluttaja miettii sähköistävänsä itse oman pyöränsä.
Koska tänä päivänähän kaikki varmaan jo tietävät, esim. että kiinasta saa edullisesti sähköistyspaketteja, pitäisi vaan tietää mitä sieltä hankkii ja erityisesti, että mitä sieltä ei ainakaan hanki.
Valitettavasti pitää varoittaa, että tämäkin artikkelimme sisältää totuttuun tapaamme myös paljon totuuksia markkinoiden muista pyöristä/akuista, koska vain vertaamalla tuotteita suoraan ja häpeilemättä keskenään, saadaan koko kuva tuotteiden todellisista eroista, eikä suinkaan niistä kuluttajalle merkittävistä eroista ja puutteista hyssyttelemällä.
Eli kärjistetysti: haukutaan rohkeasti kaikki kilpailijat ja kehutaan kovasti omaa tuotetta.
Juuri niin, luit aivan oikein.
Mutta eihän sellainen ole markkinoinnissa tapana, joten miksi ihmeessä sitten teemme jälleen kerran näin?
Yksinkertaisesti:
Koska varsinkaan ensimmäistä sähköpyöräänsä hankkivan kuluttajan ei todellakaan voidaa olettaa vielä tiedostavan valtamerkkien suljettujen järjestelmien, toisaalta halpojen kiinapyörien rajoittuineista ominaisuuksista/ongelmista, eikä varmaankaan voida olettaa hänen myöskään pystyvän ottamaan niistä kaikista puutteista selvää kesken pahimman keväisen ostokiiman, niin siksi on selkeintä, että nekin kaikki käydään tässä samalla kätevästi läpi.
Väitämme, että käyttämällä puolisen tuntia tämän artikkelin lukemiseen, opit sähköpyörien salatusta maailmasta enemmän, kuin esim. parin vuoden ajan nettiä aktiivisesti selaamalla, joten se puolituntinen saattaa todellakin olla sen arvoista.
Koska nämä seikat ovat kuitenkin kylmiä faktoja, toisaalta erittäin oleellisia asioita, kun ollaan sijoittamassa tuhansia euroja uuteen sähköpyörään.
Eikä näistä asioista missään yleisesti huudella, vaikka syytä olisi. Toisaalta ihan ymmärrettävää.
Päinvastoin, esim. Facebookin alan ryhmissä monet valtamerkkien pyörillä ajavat pyrkivät kyllä hiljentämään jokaisen, joka yrittää näitä selkeitä faktoja tuoda yleiseen tietoisuuteen.
Mutta se ei mielestämme ole ainakaan kuluttajan etu, jos niitä piilotellaan, vai kuinka?
Toki uutta sähköpyöräänsä harkitseva kuluttaja voisi itsekin niistä ottaa selvää, käyttämällä asiaan kymmeniä, ehkä satoja tunteja nettiä kahlaten, mutta kaikkea sitä ei tietysti sielläkään suoraan kerrota, vaan pitäisi osata etsiä oikeista paikoista moista tietoa, eikä sitä ainakaan moisen pyörän omistaja tietenkään kellekään kerro, varsinkaan kun ei välttämättä tiedosta, ettei sellaiseen pyörään olisi ollut mikään pakko alunperinkään tyytyä.
Muiden sähköpyörämyyjien sivuilta et ainakaan näitä tietoja taatusti löydä.
(Olemme hyvin tietoisia, että tämä artikkeli varmuudella pahoittaa taas jonkun tietyn ryhmän mielen, mutta se riski kannattaa mielestämme jälleen kerran ottaa, koska kyseinen ryhmä tuskin sisältää yhtäkään ihan aidosti potentiaalista asiakastamme)
Eniten näistä tiedoista harmistuvatkin varmasti ne jotkin valtamerkkien pyörien omistajat, jotka ovat juuri sijoittaneet huomattavia summia siihen “kovan merkin” pyöräänsä.
Sehän ei ymmärrettävästi käy, että heidän pyöränsä tässä todetaan millään tavalla puutteelliseksi, kun on kissankokoiset “kovan merkin” tarratkin pyörän kyljessä todisteina siitä huippupyörästä.
Heidän kannattaakin ehkä vakavasti harkita, että onko tämän artikkelin lukemisen jatkaminen edes kovin viisasta. Omalla vastuulla sen voi toki tehdä, mutta ainakin mielenpahoitusta on varmuudella taas tiedossa.
Tämä yleisesti jaossa olevan artikkeli on kuitenkin ennen kaikkea kuluttajan etu, koska mistään muualta et taatusti löydä tällaista kattavaa tietopakettia näin helposti, yhdestä paikasta ja vieläpä selkeällä suomenkielellä.
Yrityksemme taustaa lyhyesti:
Olemme kuuden toimintavuoden aikana olleet Suomessa lähes ainoa, avoimilla järjestelmillä sähköpyöriä rakentava yritys alusta alkaen ja keskitymme päätyöksemme vain ja ainoastaan juuri tähän intohimoiseen työhömme, kehittäen avoimen järjestelmien pyöriämme, kohta kohdalta koko ajan yhä paremmiksi.
Tässä ajassa hankkimamme valistunut asiakaskuntamme tietääkin taatusti jo, että mistä ne parhaat sähköpyörät löytää ja haluammekin nyt näin kevään kynnyksellä kertoa siitä yhä useammalle uutta sähköpyörää harkitsevalle, koska monelle se on vuosien sijoitus, eikä sitä suinkaan kannata tyriä ainakaan puutteellisen tiedon takia ja sitten voivotella jälkeenpäin, että miksei kukaan kertonut näistä asioista!
Huomaa lisäksi sellainen tosiseikka, että nämä mielipiteet ovat toki osa yrityksemme, Akkutehdas Helsinki Oy:n markkinointia, mutta ne pätisivät ihan yhtälailla, vaikkei meillä mitään alan liiketoimintaa olisi olemassakaan. Nämä kerrotut tosiasiat kun eivät siitä tietenkään muutu sen mukaan, että onko niiden taustalla liiketoimintaa vai ei. Tämäkin sinänsä itsestäänselvyys on ollut joillekin hieman hankala hahmottaa.
Suljetut järjestelmät vs. avoimet järjestelmät
Ensimmäinen ja korostetusti erittäin oleellinen asia on se, että suurin osa markkinoilla olevista sähköpyöristä on ns. valtamerkkien sähköpyöriä, joiden sähköjärjestelmät ovat lähes poikkeuksetta ns. suljettuja järjestelmiä.
Tästä ei vastoin luuloja ja odotuksia valitettavasti ole kuluttajalle yhtään mitään hyötyä, vaan nimenomaan päinvastoin.
Toki ymmärrettävää on se, että kun ko. sähköjärjestelmien valmistajat ovat muusta yhteydestä tuttuja varmaan kaikille, (kuten vaikkapa Bosch, Shimano, Yamaha) niin syntyy helposti harhakuva, että tuollaisen järjestelmän valmistaja kyllä osaa asiansa, eikä niissä kertakaikkiaan ole mitään ihmeellistä, mitä kuluttajan tarvitsisi sen kummemmin tietää ja ymmärtää.
Tämä harhakuva korjataan tässä artikkelissa pian.
Näitä suljettujen järjestelmien valtamerkkien pyöriä ovat esim:
- Specialized
- Cube
- Trek
- Helkama
- Tunturi
- R Raymon
- Gas Gas
- Husqvarna
- Orbea
- Leader Fox
- Yms. Yms.
Näiden valtamerkkien käyttämiä suljettuja sähköjärjestelmiä ovat esim. seuraavat valmistajat:
- Shimano
- Bosch
- Yamaha
- Brose
- Panasonic
Me taas käytämme tästä poiketen ns. avoimia järjestelmiä, josta taas ei ole asiakkaillemme mitään muuta kuin hyötyä.
Ja niitä hyötyjä on muuten paljon!
Pyöriemme akut ja niiden laadunvarmistus:
Akku on sähkökulkuneuvon ehdottomasti tärkein komponentti, joten sen pitää olla laadukas ja turvallinen. Mikään kompromissi ei kelpaa, ei vaikka viivan alle jäisikin meillä sillä tavalla ehkä enemmän ja tilaisimme muiden alan toimijoiden tavoin Kiinasta akkuja, väittäen niiden olevan laadultaan huippuluokkaa yms. potaskaa.
Akku onkin usein ihan syystä sähköpyörän kallein yksittäinen komponentti ja jos ei ole, niin onkin syytä pohtia että mistä kaikesta on tingitty akun laadun ja turvallisuuden kustannuksella?
Kaikki, siis ihan joka ikinen myymämme akku, valmistetaan huolella ja vankalla kokemuksellamma meidän toimestamme Suomessa, joten meidän pyöriimme EI TULE minkään kiinalaisen 12-vuotiaan tytön ihan itse valmistamia ala-arvoisia ja vaarallisia akkuja jollain tuntemattomilla pilipalikennoilla, vain jotta säästäisimme pyörän kuluissa ja saisimme näin enemmän katetta.
“kun eiväthän kaikki ymmärrä kuitenkaan esim. akun laadun tärkeyttä ja kyllähän suomalainen kuluttaja luottaa tuotteen laatuun, kun sitä suomalainen myyjä kuitenkin myy ja laadukkaaksi väittää”
Niinpä, varmasti moni ajattelee automaattisesti näin.
Näin on nimittäin tilanne monilla, jopa suomalaisilla sähköpyörien muunnossarjoja myyvillä kilpailijoillamme, koska KUKAAN heistä ei valmista sähköpyöriensä akkuja itse, vaan he tilaavat niitä samoja Kiinassa valmistettuja pilipaliakkuja, joita voit itsekin tilata sieltä Kiinasta suoraan, mikäli uskallus ja palovakuutukset ovat vaan siinä kunnossa.
Toisaalta meidän akuissamme ei ole hintaan leivottuna mitään “merkkilisää” eikä myöskään jälleenmyyjien provisiota, joten meiltä hankitussa akussa maksat vain ja ainoastaan sen korkeasta suomalaisesta laadusta.
Mistä muusta laadukkaassa sähköpyörän akussa pitäisikään maksaa?
Olemme kuuden vuoden aikana valmistaneet sähköpyöriin ja muihin sähkökulkineisiin akkuja jo sadoittain, eikä tietoomme ole tullut yhtäkään raporttia vaarallisesta akustamme, joten jotain olemme varmaan osanneet tehdä oikein.
Jospa sähköistäisin pyöräni itse?
Kiinasta/Saksasta saa sähköistyssettejä edullisesti akkuineen päivineen ja Youtubesta hyviä vinkkejä?
(Tämäkin on ihmisiä kovasti kiinnostava aihe, joten aloitetaan sillä)
Muuten ehkä ihan hyvä idea, mutta erityisesti akkuja emme suosittele sieltä tilattavan ollenkaan.
Muissakin sähköistysosissa sinun pitäisi tietää erityisesti esim. miten ne sopivat juuri sinun pyörääsi.
Kaikki pyörät eivät todellakaan ole samanlaisia sähköistyksen suhteen!
Ja jyrkkä mielipiteemme on; ihan joka kohdassa ei kannata ylipäätään säästellä, jos on kuitenkin itselleen sitä sähköpyörää rakentamassa, ehkäpä onnistuessaan vieläpä vuosien ajaksi käyttöönsä. Sijoittamalla hieman enemmän sähköistykseen, saat varmuudella mukavammin toimivan sähköpyörän.
Ja mikäli olet koko pienen ikäsi touhunnut autojen/mopojen/prätkien yms. parissa ja olet käsistäsi sikäli kätevä, niin se toki auttaa, mutta fillarimaailmassa on kuitenkin käytössä esim. ihan omat osien mitat ja muut asiat, jotka sinun pitäisi ensin ymmärtää ja tietää, jotta osaisit varmuudella hankkia kerralla juuri siihen pyörään soveltuvat, oikeanlaiset osat.
Tietotaitoa vaaditaan ihan jo oikeanlaisen rungon hahmottamisessa.
Siinäkin menee helposti ajatus metsään, kun löydetään “sopivasti ja halvalla” esim. Tori.fi:stä joku vanha täysjousto DH-pyörä, johon se sähköistys haluttaisiin tehdä, mutta sitten kun aletaan etsimään siihen sopivia sähköistysosia, niin paljastuukin asioita, joita ei ole osannut ottaa lainkaan huomioon ja sekin sijoitettu raha menee heti alkuunsa hukkaan.
Tai kuten yleensä päädytään tekemään, sijoitetaan silti siihen hukkahankintaan väkisin lisää rahaa ja näin joudutaan tekemään kaikki sähköistys tuon onnettoman aihion ehdoilla. Jossakin vaiheessa sen sitten tajuaa, että kunnolliseen aihioon olisi kannattanut sijoittaa hieman enemmän rahaa ja ottaa selvää, että minkälainen aihio siihen parhaiten edes sopii.
Karkeasti:
Joihinkin pyöriin sopii keskimoottori varsin helposti, joihinkin joko erittäin hankalasti tai ei ollenkaan. Moottoria ei saakaan kunnolla paikoilleen, ketjulinja saattaa mennä ihan vinoon, keskiöputki on liian paksu jne. jne. Ja monesti keskimoottorin kanssa erityisen huonosti sopivissa pyörissä se moottori jää roikkumaan suoraan keskiöstä alaspäin.
Kelvillä se vielä toimii, mutta ei ehkä maastossa.
Napamoottoreidenkin sopivuudessa on reilusti eroja eri pyörien suhteen, eroja on esim. moottoreiden/takahaarukoiden droppileveyksissa, lisäksi joihinkin pyöriin ei meinaa millään saada napamoottorille elintärkeitä, kunnollisia Torque Armseja kiinni, ilman muutoksia ja ylimääräistä työtä.
Esim. napamoottoreissa itsessäänkin on paljon eroja, joita on aloittelijan mahdoton tietää ja edes ymmärtää.
Ihan jo pelkästään nettikaupoissa myytävien, erilaisten moottoreiden ilmoitetut tehot ja jännitteet saavat jo aloittelijalta pään pyörälle, kun siellä myydään esim. 250W/500W/1000W/3000W-moottoreita, mutta viimeistään kun kerromme hänelle sen tosiseikan, että ei moottoreissa itsessään ole mitään “tehoa” eikä esim. napamoottoria kiinnosta ajetaanko sitä 36-voltin napamoottoria 52-voltin tai 72-voltin akulla, niin kaikki sekin vähä, mitä on opittu, heittääkin nyt häränpyllyä!
Koska esim. 3000-wattisessa moottorissa ei ole kolme kertaa enemmän tehoa kuin 1000-wattisessa moottorissa, kun kummassakaan EI OLE mitään tehoa.
Ko. moottoreiden sisäisessä rakenteessa sen sijaan on merkittäviä eroja.
Eikä ns. yli 250-wattinen moottori ole laiton sähköpyörässä, jos siitä ei kuitenkaan oteta sen enempää tehoja.
Se moottori kun ei siitä suuremmasta jännitteestä rikki mene, mutta muita jännitteisiin liittyviä asioita kannattaa toki ottaa huomioon kokonaisuutta hahmotettaessa.
(Vinkkinä: moottorinohjain, eli kontrolleri sen sijaan on varsin kiinnostunut siitä, mitä jännitettä sille syötetään)
Samoin sekin tieto tulee monelle täysin yllätyksenä, että esim. “1000-watin” napamoottoria saatetaan meidän toimestamme ajaa esim. 5000-watilla, eikä se oikein toteutettuna ole siitä vielä moksiskaan.
Tähän kun lisätään, että moottorin Kv-arvon, eli käämityksen merkitys olisi hyvä ymmärtää, ettei tule pettymyksiä, eikä sitä ihan halvinta kiinasta löytyvää moottorinohjausta kannata todellakaan valita ja sitten syyttää sitä napamoottoria, kun järjestelmän ohjaus on äkäinen ja ärsyttävä.
Joissakin tapauksissa halvimmissa kontrollereissa on käytös jopa sillä tavalla vaarallinenkin, että veto jää vielä sekunneiksi päälle, vaikka polkeminen on jo lopetettu!
Eli ei se sen napamoottorin vika ole, jos siinä kohdassa piti heti säästellä ja ostaa se halvin kontrolleri. Kontrollereissa on tosiaan eroja, paljon muussakin kuin hinnassa.
Nekään eivät siis ole samanlaisia, vaikka päälle päin ehkä näyttävätkin melko samoilta.
Sitten pahimmillaan tuo epäonnistunut, “ihan itse” mahdollisimman halvalla kiina-sarjalla sähköistetty kötöstys-sähköpyörä annetaan vielä jollekin vannoutuneelle Specialized HyperSuperTurbo-keskimoottorisähköpyöräilijälle kokeiltavaksi, joka viimeistään sitten ymmärtämättömyyttään ja tietämättömyyttään kiroaa somessa kaikki napamoottorit suohon, kun ne ovat niin ärsyttäviä ja vaarallisen tuntuisia ajaa, niin johan on väittelysoppa taas valmis siellä.
Rungon valinta:
Jo pelkästään rungon valinnassakin on monen monta seikkaa, joita pitäisi ottaa tarkkaan huomioon myös sähköistyksen kannalta, jotta lopputulos olisi halutunlainen. Valitettavasti yksikään niistä seikoista ei liity siihen, mitä esim. maastopyörän muilta ominaisuuksilta yleensä haetaan.
Esim: Runkokolmiossa PITÄÄ olla tilaa akulle, joten älä ensimmäisenä valitse runkoa, jonka poikki takaiskari kulkee, tai joka on muotoiltu jotenkin yhtään erikoisesti, eli normaalista kolmiomaisuudesta kovasti poikkeavasti.
Kaikki nuo haukkaavat elintärkeää tilaa akulta ja harvemmin sitä akkua ainakaan liikaa tehokkaan sähköpyörän runkoon mahtuu.
Ylipäätään täysjoustorungoissa takaiskarin sijainti on ensimmäinen asia, jota sähköistettäväksi hankittavassa pyörässä pitäisi miettiä, sen pitäisi siis sijaita tietysti niin, että se on mahdollisimman vähän akun tiellä.
Jos tällä tiedolla pystyt suinkin välttelemään sitä höpsön näköistä yläputken päälle väkisin asennettua akkua korkeine painopisteineen, niin hyvä, koska sinne se akku ei kuitenkaan kuulu.
Ja muistetaan, että meiltä saat irroitettavan akun sijaan myös kiinteää, 3D-tulostettua mittatarkkaa akkukoteloa, jolla kaikki olemassa oleva tila saadaan runkokolmiosta käyttöön ja joka lisäksi näyttää paljon paljon fiksummalta, kuin moni muu hutaisten tehty akun kiinnitysratkaisu.
Mutta korostetaan sitä tärkeintä asiaa nyt:
Akkujen kohdalla on niin vakavia laadullisia puutteita kiina-akuissa, että niiden kohdalla kannattaa erityisesti miettiä mistä sen akun hankkii. Ihan jo niiden paloturvallisuuttakin ajatellen.
Se akku ehkä vaikuttaa hienojen moottoreiden ja näyttöjen ohella pelkältä välttämättömältä pahalta, mutta todellisuudessa kunnollinen ja turvallinen akku on sähköajoneuvon tärkein komponentti ja sen kuuluukin olla myös sähköpyörän kallein osa!
Ja tulivatpa ne kiina-akut sitten Saksan kautta tai suoraan Kiinasta, se ei tilannetta miksikään muuta, vaikka siltä helposti kuulostaakin.
Koskapa melkeinpä kaikki Saksasta tilattavat akut ovat ihan niitä samoja kiina-akkuja, joita voit tilata myös suoraan sieltä Kiinasta. Jos vain tietäisit mistä ja mitä tilaisit. Tai ennemminkin tietäisit, miksi edes tilaisit.
Huomaa siis tässä, että akkujen laatu ei mitenkään automaattisesti parane, vaikka se kulkisi Kiinasta Suomeen Saksan kautta, mutta hintaa tulee tämän “luotettavan” välikäden takia varmasti aina lisää.
Ja niin, mistä tiedät varmuudella, että osaavatko nämä välikädet OIKEASTI edes varmistaa hankkimiensa akkujen laadun, vaikka niin varmasti nettisivuillansa kovasti väittävätkin, että heillä olisi oikein jokin laadunvarmistus käytössään?
Samasta syystä suomalainen myyjäkään ei siinä ole välttämättä mikään tae, jos ei heillä kertakaikkiaan ammattitaito tai kiinnostus siihen riitä, kun lisäksi kulurakenne halutaan pitää tiukasti aisoissa.
Muulla ei silloin ole niin väliä, kun kauppa käy. Ja suomalainen kuluttajahan tunnetusti luottaa siihen, että akku on huippulaatuinen, kun sen vaan hankkii Suomesta alan liikkeestä myyjän kehujen kera.
Näin se ei valitettavasti automaattisesti mene.
Puhumattakaan vaadittavasta jatkuvasta laadunvarmistuksesta ja kontrolloinnista akkujen laadun ja turvallisuuden suhteen, vieläpä vuodesta toiseen, kuten asiaan kuuluisi.
Kiinalainen osaa kyllä olla ketku siinäkin mielessä, että vaikka ensimmäinen näyte-erä olisi ollut ihan siedettävää laadultaan (varta vasten?), niin onko se sitä enää esim. 1-2 vuoden päästä?
Merkkikennot ovat ihan ensimmäinen perusedellytys kunnolliselle akulle, mutta akuissa on vielä jäljellä niin monta muutakin niiden kunnolliseen toimivuuteen ja erityisesti niiden turvallisuuteen liittyvää osaa, ettei edes esim. jollakin perus sähkömiehellä ammattitaito todellakaan vielä riitä sen toteamiseen.
Me siis valmistamme joka ikisen myydyn akkumme itse ja tällä toimintatavalla varmistamme 100%:n varmuudella reaaliaikaisesti tuotteidemme laadun. Ihan jokaisen akkumme kohdalla.
Me, jos kuka myös tiedämme mitä myymme ja minkälainen akku, millä kennoilla yms. missäkin käyttökohteessa vaaditaan.
Kaikki akkukennot eivät todellakaan ole samanlaisia, eivätkä ne automaattisesti käy kaikkiin tarkoituksiin. Tätä kuvastaa hyvin se, että esim. pelkästään Samsungilla on akkukennoja kymmeniä erilaisia mallistossaan!
Joten miksi he valmistaisivat niin montaa eri mallia, jos yksikin kennomalli kelpaisi joka käyttöön. Se ei varmasti olisi kovin järkevää liiketoimintaa?
Akkujemme valmistaminen itse takaa automaattisesti meillä myös sen, että akun mahdollinen korjaaminen on takuuajan jälkeenkin helppoa, edullista ja loogista, joten myös ympäristön kuormitus on minimoitu, kun akulle on olemassa Suomessa toimiva korjauspalvelu.
Tämä on sikälikin asiakkaan etu, että pyörä on pois käytöstä mahdollisimman vähän aikaa.
Meille tulee vähän väliä korjattavaksi näitä halpoja kiina-akkuja, joissa saattaa olla vain yhden kennoryhmän sisäinen vika ja se olisi saatavissa esim. 4-5kpl:n kennojen vaihtamisella nopeasti ja kohtuuhintaan kuntoon, jos siinä olisi tajuttu käyttää edes merkkikennoja.
Mutta kun kiina-akuissa on säästämisen takia monesti käytetty tunnistamattomia pilipali-akkukennoja, niin niiden vaihtaminen ei tietenkään ole mielekästä, koska jokaisen akkukennon pitää olla samanlainen, eikä kellään ole tietoa mistä sellaisia kennoja edes saisi, kun niiden identifioiminenkin on mahdotonta.
Näin kokonainen, muuten ehkä vielä muutaman vuoden toimintakykyinen akku onkin yht’äkkiä roskiskamaa.
Aika älytöntä, eikö?
Ja tämä kaikki vain siksi, koska kuluttaja oikeasti luuli, että se kiinalainen halpisakku on tosiaan ihan yhtä laadukas tuote, kuin Akkutehtaan Suomessa ammattitaidolla valmistama akkukin.
Eikä tämä halpiskennojen käyttäminen suinkaan ole kiina-akkujen ainoa ongelma. Täysin luokattomia ratkaisuja, niin kunnollisen toimivuuden, kuin ihan turvallisuudenkin kannalta on havaittavissa melkein jokaisessa kiina-akussa, joita olemme sitten fiksailleet.
Napasuojat ja sulakkeet saattavat puuttua, aitojen nikkelinauhojen sijaan käytetään jotain ohutta, pinnoitettua nauhaa, joka on saattanut jo alkaa akun sisällä ruostumaan, BMS:n balansointikaapelit kulkevat nikkeleiden päällä suojaamattomina niihin kiinni kihnuttaen, virranotot kennoryhmien päädyistä otettu vain yhdestä kohdasta ja kaikkea muuta ihan älytöntä, jonka takia ei edes tee mieli säilyttää moisia pommeja sisätiloissamme.
Ja pahimmillaan ihmetellään, kun luvatusta kapasiteetista jäädään kauas jälkeen ja sitten kun akkua on tarkemmin tutkittu, niin sieltä on puuttunut kennoja!
Näin on tapahtunut niiden muutenkin onnettomien ja halpojen kiinapyörien kohdalla, joita myydään nyt joka marketissa ja nettikaupassa asioista tietämättömille kuluttajille, jotka hankkivat niitä siinä luulossa, että hyvä ja halpa voisi jälleen kerran asua samassa paketissa.
Oleellinen kysymys tähän väliin; jos ja kun moiseen halpiskiinapyörään tulee esim. jotakin sähköpuolen vikaa, niin mistä löydät sille varaosia ja pajan, joka sitä korjaa?
Sellaisia pajoja on harvassa, eivätkä niiden tuntihinnat ole varmasti linjassa pyörän hankintahinnan kanssa. Asiaa ei yhtään helpota se, että pyörässä saattaa olla käytetty sellaisia osia, joita ei enää olekaan saatavilla, eikä niitä voida helposti korvata vastaavalla osalla.
Tänä päivänä tämä halpisakkuongelma koskee yhtälailla kiinalaisia sähköskoottereita, joiden suosio on lähtenyt rakettimaiseen nousuun Suomessa, eikä niidenkään kohdalla kuluttaja pysty ymmärtämään, että 1000-1500 eurolla saa sellaiseen skootteriin ehkä kelpo akun, ei nyt sentään kokonaista laadukasta skootteria akkuineen.
Ja näitä ihmettelijoitä riittää, kun akut niistä hyytyvät monesti samana kesänä jo, kun uusi ajopeli on hankittu. Ilmeisesti ihminen ei vaan opi, vaikka kuinka varoittelisi.
Ihan perus ammattitaitoon kuuluu se, että me emme rakenna akkua asiakkaallemme ilman, että tiedämme millä muilla osilla pyörä on varustettu, kuten kontrolleri ja moottori. Nämä ovat meille siis ihan perusasioita, mutta mikään itsestäänselvyys se ei tunnu markkinoilla olevan, vaan asiakkaalle myydään ihan mitä vaan, mikä kaupaksi käy.
Se onkin monesti hankala tilanne, kun asiakas ei oikein tiedä minkälainen akku olisi hänen pyöränsä muun järjestelmän kanssa sopiva ja suomalainen/kiinalainen myyjä ei ymmärrä tuon taivaallista edes siitä mitä on myymässä, kun häneltä sitä kysytään..
Koska esim. Kiinassa jossakin Aliexpressissä/Ebayssa myyjän ei ilmeisesti tarvitse tuntea myymäänsä tuotetta sen syvällisemmin ja samalla myyjällä saattaa olla sähköpyörien osien lisäksi myynnissä irtoripsiä, lisähiuksia yms. tuotteita, joista hän varmaan naispuolisena myyjänä ymmärtääkin enemmän..
Hälytyskellojen pitäisi soida jo siinä vaiheessa, jos akun tiedoissa ei selvästi lue edes todelliselta kuulostavaa akun kennojen merkkiä/mallia, tai sitten kennojen merkkinä on jokin nopeasti keksitty, mukamas vakuuttavan oloinen, kuten esim. “Green Cell”
Vai oletko tosiaan kuullut sellaisesta kennomerkistä?
Eri asia on toki, että mitä kennoja siellä sitten onkaan oikeasti, joten vaikka olisi luvattu oikein esim. Samsungin merkkikennoja, niin eipä ole ensimmäinen kerta, kun sieltä paljastuukin ns. “hiekkakennoja” tai ns. “feikkikennoja” joita ei sitten kukaan enää päälle päin erota aidoista merkkikennoista.
Me hankimme akkuihin käyttämämme kennot vain ja ainoastaan luotettavilta toimittajiltamme, joista meillä on ollut alusta asti kokemusta, samoin akkujemme BMS:t tulevat luotettavilta toimittajiltamme.
Lisäksi saat meiltä perus runkoakkujen, kuten Hailong- ja Reention-akkujen kohdalla 24kk:n Suomitakuun, joten sinun ei tarvitse vian ilmaantuessa lähettää akkuasi johonkin Kiinaan, Saksaan tms. korjattavaksi tai yrittää esim. sille hankalalle ja ammattitaidottomalle kiinalaiselle myyjälle jotenkin todistella, että heidän myymänsä akku ei nyt vaan enää oikeasti toimi ja että olet sitä käyttänyt mielestäsi ihan oikein!
(Ja huomaa edelleenkin, Suomesta et lentorahdilla saa lähettää akkuja ulkomaille ollenkaan, vaikka kaikkea muuta saatkin toki lähettää)
Joten pahin skenaario esim. kiina-akun kanssa on se, että tilaat sieltä sellaisen (“kun halvalla sain, suomalaiset akkukauppiaat ovat niin käsittämättömän ahneita, etten taatusti osta mitään kotimaista akkua”)
Sitten muutaman viikon päästä juuri kun ajokausi on alkanut, akkuun tuleekin jotakin vikaa ja ajot keskeytyvät tasan siihen. Sitten kysellään netistä erilaisissa ryhmissä epätoivoisesti neuvoa, että missäköhän se vika nyt olisi jne. jne.
Seuraavaksi yrität kiinalaisen akkumyyjän kanssa “chinglish-kielellä” kommunikoida ja vakuutella, että siinä akussa on ihan oikeasti jotakin vikaa!
Myyjä ei sitä yleensä suoriltaan usko (tai ainakin kovasti esittää, ettei usko) ja saattaakin pyytää kustannuksellasi lähettämään akun Kiinaan heidän “tutkimuksiin”.
Ei siis enää halpaa, eikä myöskään millään tavalla nopea tapa saada akku taas kuntoon ja pyörä liikenteeseen.
Sitten totuus selviää, et kuitenkaan saa sitä Suomesta lentorahdilla lähettää, eikä myyjä suostu sen rahtiakaan maksamaan. Sitten ihmetellään kesken ajokauden, että miten ja kuka.
Miten toimit siinä tilanteessa, kun “halvalla” tilaamasi akku ei toimi, suurella rahalla itse sähköistämäsi pyörä seisookin, kun ajamaan pitäisi päästä, eikä tilanne ratkea/etene mitenkään?
Niinpä, nyt tästä “halvasta” akusta tulikin äkkiä varsinainen riesa.
Alkaa pikkuhiljaa valkenemaan jokaiselle, että mikä siinä Suomessa ammattitaidolla valmistetussa, laadukkaassa akussa oikein maksaa.
Valtamerkkien suljetut ja kaikilta osin rajoittuneet järjestelmät:
Hypätään nyt vihdoin tähän tärkeään asiaan, josta ei ole mitään syytä hissutella.
Tiivistettynä tosiseikkoja valtamerkkien pyörien akuista:
Valtamerkkien sähköpyörissään käyttämistä suljettujen järjestelmien akuista on pakko mainita heti muutama oleellinen perusasia, joita kaikki eivät välttämättä vielä tiedä, mutta joista kannattaa ehdottomasti ainakin olla selvillä, ennen sitä kallista ostopäätöstä:
- Minkään suljettujen järjestelmien erimerkkiset akut yms. sähköosat EIVÄT sovi keskenään!
Eli esim. Boschin akku ei sovi Shimanon järjestelmään, jopa monet pyörämallit ovat täysin erilaisia akun sopivuudeltaan, eikä niitä voi välttämättä käyttää millään ristiin edes saman merkin sisällä. Tästähän ei ole mitään hyötyä kellekään. Poislukien tietysti ko. valmistajat.
Varsinkin ns. runkoon integroidut akut sisältävät tämän riskin, koska sellaisen tilalle EI sovi mikään muunlainen akku, kun akku on muotoiltu juuri ko. pyörän alaputken mukaan ja kuten todettua, niitä ei voi edes kennottaa uudelleen!
- Suljettujen järjestelmien akut ovat poikkeuksetta pieniä kapasiteetiltaan, useimmiten välillä 400-750Wh ja siis meidän pyörissämme 750Wh on vielä varsin pieni akku.
Suurimmat irroitettavat akkumallimme ovat yli 1200Wh:n kapasiteetin omaavia akkuja, josta kennoista riippuen saadaan otettua tehoa ulos välillä 2,5kW – 5kW.
Kiinteänä akkuna saadaan monesti kapasiteettia vielä paljonkin enemmän, samoin tietysti akusta ulos saatavaa tehoa. Kiinteä akku vaatii toki plussan puolella olevan tilan, jossa ladata pyörää.
- Suljettujen järjestelmien akkujen hinnoittelu sisältää reilusti “merkkilisää”
- Suurempaa akkua ei saa melkeinpä mihinkään suljetun järjestelmän omaavaan pyörään, pl. jotkut järjestelmät, mutta sekin lisähyöty on kapasiteetissa pieni ja hinta suuri. Joihinkin järjestelmiin saa toki pienen lisäakun, mutta sekin pienen pieni lisäakku on kyllä osattu hinnoitella wattituntihinnaltaan tähtitieteellisiin summiin.
- Suljettujen järjestelmien pienitehoiset laturit on myös hinnoiteltu sisältämään reilusti merkkilisää ja silloinkin siihen käy vain ja ainoastaan ko. merkin laturi.
Jokin peruslaturi on teholtaan n. 70W ja “pikalaturi” 140W, joka saattaa maksaa 150-200€.
Meidän peruslaturimme on teholtaan 150W ja hinta 85€.
Meiltä saat suurempiin/tehokennoilla varustettuihin akkuihimme sitten lisähintaan esim. 300W, 450W, 600W, 800W ja 1000W-latureita. Eli ihan oikeasti pikalatureita.
Muut sähköpuolen komponentit:
Käytämme sähköpuolen komponentteina vain ja ainoastaan ns. avoimen järjestelmän osia, joten voit olla varma, että saat siihen uuden akun vaikka sadan vuoden päästäkin, toisin kuin ns. valtamerkkien pyörien sähköjärjestelmiin, kuten Shimano, Bosch, Yamaha, Brose, Panasonic jne. joissa tilanteet saattavat muuttua merkin päätettyä, että nytpä ei enää myydä tuota akkumallia, jotta saataisiin ihmiset ostamaan tietenkin taas sitä uusinta uutta, jolloin pyöräsi on ilman toimivaa akkua valmis kaatopaikalle.
Tähän on moni asiakkaamme jo törmännytkin, kun meillekin niitä tuodaan ihmeteltäväksi, mutta vastaus on aina yhtä tyly:
Mitään ei ole tehtävissä, kun kyseessä on suljettu järjestelmä.
Siinä ei paljon vihreät arvot valmistajilla paina, kun tulosta pitää saada ja uutta pyörää kuluttajille kaupaksi vaikka näin ikävästikin ketkuilemalla.
Huomaa, että suljettujen merkkijärjestelmien vianetsintään tarvitaan kallista erikoislaitteistoa, joita löytyy vain ns. merkkihuolloista, joiden käyttämiseen tarvitaan erikoiskoulutus ja joidenka hyödyntämisestä asiakasta osataan kyllä varmasti veloittaa takuuajan jälkeen sen mukaisesti.
Meillä et myöskään maksa “merkkilisää” akuista, vaan maksat vain ja ainoastaan akkujen korkeasta laadusta.
Akkujemme korkeanpuoleista hinnoittelua kommentoidaan joskus, niitä varmaan verrataan onnettomien kiina-akkujen hinnoitteluun, mutta kyseessähän ei tietenkään ole edes sama tuote, vaikka se päällepäin samalta ehkä näyttääkin.
Hyvänä esimerkkinä suljettujen järjestelmien akkujen älyttömästä hinnoittelusta:
Yamahan järjestelmän integroitu Simplo-akku vaatimattomalla 630Wh:n kapasiteetilla maksaa eräällä tunnetulla kauppiaalla Suomessa 1195€!
Eli wattitunnin hinta on käsittämättömät 1,90€/Wh!
Kuinka moni kyseisen sähköpyörän uutena hankintaa miettivä asiakas edes ymmärtää ottaa ensin selvää, että mitä uusi akku maksaa sitten ko. pyörään?
Ja toisaalta mitä se mahtaa maksaa sitten kun sellaista tarvitaan ja onkohan sitä edes silloin enää saatavilla?
Miksi siitä sitten pitäisi ottaa selvää, kun uudessa pyörässä tulee uusi akku ja pyörässä on kuitenkin takuu?
Siksi, koska se parin vuoden takuu menee loppujen lopuksi äkkiä, takuun jälkeen jos akkuun tulisi jotain vikaa, niin onhan se mukavaa tietää jo valmiiksi, että mitä uusi akku sitten maksaa, samoin myytäessä ko. pyörää käytettynä ja takuut ummessa, seuraavaa ostajaehdokasta taatusti kiinnostaa, että mitä uusi akku maksaa pyörään ja toki että onko siihen edes akkua enää saatavilla, sekään ei ole suljettujen järjestelmien kohdalla kiveen hakattu.
Eli jälleenmyyntiarvoon todella olennaisesti vaikuttava asia.
Meiltä saat samalla hinnalla Suomessa valmistetun laatuakun, jossa yli tuplasti kapasiteettia ja josta on mahdollisuus ottaa helposti esim. kymmenkertaiset tehot; 250W vs. 2500W!
Meillä ei automaattisesti myydä sinulle akun vikaantuessa takuuajan jälkeen uutta akkua, vaan meillä on sille olemassa korjauspalvelu, joten muutaman vuoden ikäinen akku saattaa hyvinkin saada jatkoaikaa, kun siihen vaihdetaan esim. yksi viallinen kennoryhmä.
Ja kustannukset sinulle, sekä ympäristön kuormitus on ihan toista luokkaa, kuin että myisimme sinulle väkipakolla kokonaan uuden akun.
Oletko muuten kuullut, että valtamerkkien suljettujen järjestelmien huollossa alkaisivat korjailemaan asiakkaille akkuja, vaikka juuri se saattaisi monesti olla se kaikkein järkevin ja asiakasystävällisin tapa toimia? Niin, emme mekään, siellä löydään se uusi pieni ja kallis akku tilalle ja kassan kautta, kiitos.
Ja muistutetaan, että meillähän on tunnetusti saatavilla jos jonkin kokoista akkua, niin irroitettavaa, kuin kiinteääkin akkua.
Eikä akkujemme kohdalla ole mitenkään ihmeellistä, jos asiakas haluaakin pyöräänsä esim. 10kW:n tehot, meiltä sen saat ja tietenkin mahdollisimman laadukkaasti tehtynä.
Pyöriemme osat ja komponentit:
Meiltä tilattavaan pyörään saat tietysti valita erilaisten osien ja komponenttien tason, joten sinun ei tarvitse tyypilliseen tapaan hankkia ensin muuten ehkä sopivaa pyörää, mutta jossa on vaikkapa laadullisesti huono etujousitus, eli keula (josta olet kuitenkin maksanut) ja sitten uhrata siihen vielä lisää rahaa uuteen, parempaan keulaan. Tai samoin jarruihin, voimansiirtoon jne.
Meiltä saat siis kerralla juuri tarpeisiisi ja lompakkoosi sopivan version.
Jarruissa meillä on lähinnä Shimanon ja jonkin verran myös Maguran komponentteja.
Voimansiirron komponentteina on sitten lähinnä Shimanon eri malleja, kuten Altus/Deore/XT jne. Valinta tässäkin tapahtuu aina asiakkaan toiveiden ja budjetin mukaan.
Jousituspuolella sitten Rockshox, Fox, Manitou ja budjettivaihtoehtona fätteihin myös asiallista edullisempaa ilmakeulaa.
Moottorivalikoimamme lyhyesti:
Moottoripuolellakin meillä on sekä keskimoottoria, alennusvaihteellista napamoottoria, että myös suoravetoista napamoottoria tarjolla.
Jokaisessa moottorityypissä on omat hyvät ja huonot puolensa, ei ole olemassakaan moottorityyppiä, joka olisi joka suhteessa paras, tai edes hyvä.
Vaikka valtamerkkien sähköpyörissä 95%:sti keskimoottoreita onkin, niin se ei tietenkään tarkoita, että se sopisi jokaisen makuun ja käyttöön.
Ja huom:
Olemme tuomassa valikoimiimme tehokkaita 5-15kW:n teholuokkaan sopivia keskimoottoreita, niiden kehitystyö on vielä kesken. (Niiden voiman siirtäminen takanapaan ei tietenkään tule pyörän oman voimansiirron kautta, vaan erillisillä tukevilla rattailla ja ketjuilla)
Pyöriemme muut varusteet:
Pyöriimme saat valita jos jonkilaista varustetta, kuten:
- Satulan hissitolppa, ohjaustangon vivusta saat penkin nopeasti ja helposti ylös/alas. Maastoajossa liki välttämätön ja muuallakin oikein mukava ja nykyaikainen varuste.
Kaikki eivät siitä silti välitä, joten sitä ei ole mikään pakko ottaa tilattavan pyörän mukana ja maksaa siitä turhaan, kuten kaikissa muissa pyörissä on tilanne.
- Tehokkaat LED-valosarjat, saat kätevästi yhdestä ohjaustangon napista etu- ja takavalot päälle ja pois.
- Seisontajalka
- Tavarateline
- Ajoasennon muokkaus. Moni asiakkaamme haluaa esim. pystymmän ajoasennon, koska se yleisesti pyörään suunniteltu, erittäin paljon eteenpäin nojaava ajoasento ei vain sovi ehkä enää itselle, eikä sitä kannata korjata jollakin höpsön näköisellä ja epätukevalla jälkiasenteisella “joutsenkaulalla”. Varsinkaan kun kaikki jarruletkujen, vaihdevaijerien yms. pituudet eivät enää automaattisesti siihen riitäkään.
- Samoin mukavampi istuin saattaa olla vaatimuslistalla.
- Lokasuojat, joko kokopeittävät lokasuojat, tai sitten ns. crossimalliset lokasuojat.
- Talviajajille löytyy jopa lämmitettävät ohjaustangon gripit, eli tupit.
- Ohjaustankoon asennettava USB-latauspiste kännykän yms. lataamista varten.
- Sisärenkaiden suojaus litkuttamalla, renkaisiin asennetaan n. 50-100ml:n verran paikkausnestettä, joka vähentää niiden puhkeamisriskiä, paikaten itsestään pikkureiät.
- Myös sähköpyörän rengastukseen pystyt vaikuttamaan, mikäli esim. ajelet kestopäällysteteillä, niin nappularenkaiden sijaan saatat haluta mieluummin hyvin rullaavat, sähköäkin hieman säästävät ja hiljaiset ns. katurenkaat.
- Meillä akun kapasiteetti on vapaasti valittavissa, toki rungon tilan ja budjetin rajoissa.
- Tyypillisesti meiltä ostetaan useiden kilowattien tehoinen ja nopea pyörä, mutta yhtälailla voimme panostaa pienten nopeuksien (esim. 0-40km/h) reippaaseen vääntömomenttiin. Esim. supersuositulla BBSHD-keskimoottorilla päästään 160Nm:n vääntölukemiin, verrattuna valtamerkkien n. 85Nm:n vääntöön. Ero on jo enemmän kuin huomattava ja poljinavustuksen lisäksi peukalokaasu on itsestään selvyys.
- Napamoottoreiden kanssa meiltä saat valita myös voimantunnistavan poljinsensorin normaalin poljinavustuksen tilalle.
- Joissakin keskimoottoreissamme on myös em. voimantunnistava poljinsensori.
Tyypillinen valtamerkin sähköpyörän hankkivan henkilön profiili, joka kuitenkin virhehankinnan jälkeen löytää sitten ehkä jossain vaiheessa tiensä sivuillemme:
Hankitaan se tunnetun valtamerkin sähköpyörä ensimmäiseksi sähköpyöräksi, kun “ovat kuulemma niin mukavia vehkeitä Suomen kesässä liikkumiseen ja voisihan sitä esim. 20km:n edestakaista työmatkaakin koittaa sillä ajella”
Ja aluksi on varmasti fiilis sillä ensimmäisiä kertoja kokeillessa, että kylläpä se kivasti kiihtyykin..ainakin hetken aikaa tuntuu siltä.
Kunnes jonkin ajan päästä huomaa, että se etukäteen varmuudella itselle riittäväksi kuviteltu 25km/h:n huippunopeus ei itse asiassa sähköpyörässä ole vielä yhtään mitään, tuntuu että se hauskuushan olisi siitä vasta alkamassa. Kiihtyvyys stoppaa siis kuin seinään, juuri kun tuntuu että alkaisi olemaan hauskaa. Seuraa pieni itsepohdiskelu ja syytös, kun lappasi tuhatkaupalla rahaa moiseen, eikä siitä oikein saakaan tovin päästä enää yhtään mitään kiksejä. Harmistusta pelkästään. Noh, sillä mennään nyt..
(Toki joillekin se 25km/h on enemmän kuin riittävästi, kun eihän sillä entisellä 90-luvun munamankelillakaan uskaltanut alamäessäkään yli 20km/h ajella, kun tuntuu, että pyörä lähtee kohta ihan käsistä! No joo, aika harvassa kyseiset ihmiset ovat, mutta todistetusti heitäkin on)
Sitten mietitään ja tutkiskellaan, että mitä asialle voisi ehkä tehdä.
Netistä alkaakin löytymään vinkkejä, kuinka siihen omaan pyörään saisi oikein sellaisen Speedboxin!
Oma kyky asentaa sellainen arveluttaa tosin, mutta eiköhän lähipiirissä ole joku, joka sen osaisi asentaa..ehkä.
Sellainen tilaukseen, se saadaan jopa asennettua ihan toimivaksi omaan pyörään ilman ongelmia (ei aina onnistukaan mutkitta) ja nyt alkaakin pyörä vihdoin liikkumaan yli 25km/h.
Mutta sitten törmätäänkin muutamaan asiaan, joita ei välttämättä tullut yhtään mieleen, kun sitä Speedboxia mietittiin:
- Monet valtamerkkien valmistajat eväävät uudenkin pyörän takuun, jos pyörässä on edes ollut se Speedbox kiinni. Siitä jää siis monesti “digitaalinen jälki” pyörän sähköjärjestelmään, vaikka se olisi huollon ajaksi otettu pois pyörästä kokonaan!
- Monet huoltoliikkeet eivät edes ota pyörää huoltoon, jossa on/on ollut Speedbox jossain vaiheessa kiinni(varmasti myös oikein mielenkiintoinen yllätys käytettynä moisen pyörän hankkineelle henkilölle, joka ei edes tiedä, että pyörässä on sellainen ollut joskus kiinni, eikä esim. vuoden ikäisessä pyörässä olekaan tämän takia enää takuuta, eikä sitä juuri kukaan suostu huoltamaan edes takuun jälkeenkään)
- Vaikka se Speedbox nimensä mukaisesi lisääkin nopeutta, niin tarkemmin ajatellen, kuinka paljon siitä onkaan hyötyä, jos sen korkeamman huippunopeuden saavuttamiseen tarvitaan jokin lentokentän pituinen suora? Koska eihän se Speedbox nosta pyörän tehoja ollenkaan, vaan pelkästään ohittaa sen 25km/h-rajoituksen!
- Kun keskinopeus Speedboxin ansioista kuitenkin nousee (kuka sitä muuten hankkisi) niin nyt se muutenkin pieni 400-750Wh:n kokoinen akku vasta alkaakin silmissä kulumaan. Eihän se millään ECO-modella jaksa jouheasti kipittää yli 25km/h. Eipä tainnut tämäkään tulla mieleen, kun ajatteli, että se maaginen boksi olisi vastaus kaikkeen?
Joillakin merkeillä on muuten mahdollisuus ottaa Suomessa käyttöön saman pyörän ns. jenkkimode, eli rajoitus nousee peräti 25km/h -> 32km/h, mutta silloinkin on vaarana tuon pienen lisän takia, että takuut eivät sitten toimi enää pyörässä Suomessa.
Niin, melko käsittämätöntä jälleen kerran, mutta valtamerkkien tyypillinen tapa toimia. Onneksi siihenkään ei tarvitse tyytyä, jos ei niin halua.
Tyypillinen asiakkaamme:
Jotkut saattavat ehkä olettaa, että meiltä hankkii pyörän lähinnä henkilö, joka on hankkimassa ensimmäistä kertaa sähköpyöräänsä, eikä hän ehkä ole jotenkin vielä ymmärtänyt, että kaupat ovat pullollaan niitä viimeisen päälle hienoja 250-wattisia pyöriä, joissa on oikein Turbo-nimiset avustukset ja kaikki muut mukamas hienoudet.
Näin joskus toki onkin, mutta sanoisin, että erittäin, erittäin harvoin.
Kyllä siellä taustalla on yleensä vähintään kavereiden 250W-pyörien kokeilua, mutta kun ei sellainen sytytä, niin se ei sytytä. Emme suostu ihmettelemään asiaa sen enempää.
Eli kyllä se kaupan pyörien valikoima on 98%:a asiakkaillamme hyvin tiedossa, ennen kuin meihin otetaan yhteyttä.
Tyypillisin asiakkaamme on kuitenkin henkilö, jolla on jo ollut se valtamerkin “hieno” 250W-pyörä, sillä on totuteltu ajamaan jo ehkä vuosi pari ja sen kaikenlaiset rajoitteet on taatusti tullut huomattua, sitten on osuttu sivuillemme ottamaan selvää ihan muista vaihtoehdoista.
Ja niitähän meillä riittää.
Koska kukapa aikuinen, vastuuntuntoinen henkilö nyt haluaisi loppuelämäänsä kitkutella jollain 250W/25km/h-sähköpyörällä, josta siitäkin pitäisi itsensä kipeäksi maksaa. Aika harva, väittäisin.
Eri asia ovat toki henkilöt, jotka vaihtavat 22,3-kiloisen pyöränsä 19,9-kiloiseen, kun ajaminen ei vaan muutaman kilon painavammalla pyörällä onnistu enää maastossa, ei vaikka kuinka yrittäisi. Ja samalla ovat valmiita tinkimään jo ennestään pienen akun koosta ja olemattomista tehoista, koska ko. pyörät ovat nyt kuuminta “muotia”
(Samaan aikaan ihmettelen, miten ne endurokuskit vetelevät samoja reittejä moninkerroin painavammilla prätkillään, eivätkä neiteile jonkin muutaman kilon takia ollenkaan..no maailma ja roolit muuttuvat..)
Muotia siksi, koska pyöräteollisuuden on vaan pakko keksiä jotakin uusinta uutta, jonka pitää taas kerran väkisin yrittää “mullistaa” pyörämarkkinat, jotta pyörät menisivät kaupaksi ja nämä kehityksen perässä seuraavat lampaat lampsivat tietysti perässä ylpeinä määkien ja kyllähän se pyöräteollisuus taas osaa siitä kiittää.
Mutta kysymmekin, että missä se kehitys nyt olikaan?
Jos akusta otetaan kasa kennoja (= kapasiteettia) pois, suunnitellaan vielä aiempaa pienempi ja tehottomampi moottori, niin mikäs ihme se on, jos sillä metodilla saadaan painoa pyörästä pois?
Ennemminkin olisi ihme, jos painoa tuolla tulisi tavalla lisää.
Todellista kehitystä olisi kuitenkin se, että valtamerkkien pyörien painosta lähtisi 20% pois ja samaan aikaan tehoa ja akkukapasiteettia tulisi 20% lisää.
Koska tähän me tähtäämme omassa pyörätuotannossamme.
Emme muuten ole kuulleet yhdestäkään asiakkaastamme, joka olisi myynyt meiltä tilaamansa pyöränsä pois ja vaihtanut jonkin tylsän valtamerkin 250-wattisen pyörän takaisin tilalle. Ehkä heitä jokunen jossain on, mutta korviimme sitä ei ainakaan ole kantautunut, joten ilmeisen tyytyväisiä ovat hankintaansa olleet.
Muita huomioitavia asioita sähköpyörän hankintaa koskien:
Me EMME rakenna sähköpyöriä, tehden niihin erilaisia yllättäviä asioita asiakkaan kiusaksi, kuten niin moni muu valtamerkki tuntuu tekevän.
Pyörän valot:
Esimerkki toimintatavastamme vaikkapa pyörän valaistuksen suhteen:
Asiakkaan niin halutessa, varustamme pyörämme tehokkaalla LED-valosarjalla, joka menee päälle ja pois kätevästi yhdestä ohjaustangon napista.
Se ottaa virtansa TIETENKIN pyörän akusta (eikä kuluta juurikaan virtaa) Joten pois jää kaikki irtolamppujen kanssa kikkailu.
Tämä tulee melkein jokaiseen rakentamaamme pyörään, koska sen huolettomuus ja käyttömukavuus on ihan omaa luokkaansa.
Miten toimivat valtamerkkien valmistajat:
Eivät pääsääntöisesti varusta pyöriänsä (kunnollisilla) valaistuksilla.
Sitten haluaisit ehkä jossakin vaiheessa hankkia sellaiseen pyörään kiinteän lampun, mutta sinun pitää ensin tietää tarkalleen, että minkälaisen lampun ko. pyörän järjestelmä hyväksyy, koska ihan kiusaksi tietyissä järjestelmissä on keinotekoinen virranrajoitus lamppujen suhteen, joten vaikka jännite täsmäisi, niin järjestelmä ei suostu antamaan kaikille lampuille tarpeeksi virtaa, joten se ei välttämättä toimikaan ko. pyörässä!
Sitten löydät siihen sopivan lampun, kytket sen järjestelmään itse kiinni..mutta sepäs ei toimikaan.
Eipä toimi ei, koska ko. järjestelmän valmistaja on päättänyt, että valaistuksen virransyötön saa VAIN huollossa laitettua päälle!!!
Eli sinun pitää raahata se pyörä sinne huoltoon, vain jotta saisit lampun toimimaan!
Voisiko valmistaja enää enempää kalliin sähköpyörän hankkinutta asiakastaan kyykyttää?
Pyörän kotimaisuus ja laatuvaikutelma:
Sähköpyörien markkinoinnissa, etenkin halpojen sellaisten, törmää huvittaviin, paljon höpöhöpöä sisältäviin väittämiin pyörien kotimaisuudesta yms. harhauttamista, joihin kannattaa suhtautua erittäin varauksella. (ehkäpä kuluttaja-asiamiehen pitäisi puuttua moiseen harhaanjohtavaan markkinointiin?)
Tämän mahdollistaa ensinnäkin se, että ala on kuitenkin vielä varsin tuore. Joka kevät monet suomalaiset hankkivat vihdoin sen ensimmäisen sähköpyöränsä, vailla parempaa tietoa, joten narrattavia varmasti riittää.
Ja kukapa nyt “luotettavan suomalaisen myyjän” väittämiä uskaltaisi kyseenalaistaa?
Tässä nyt kuitenkin lyhyesti “sähköpyörän myyjä – Suomi – sanakirja”, eli nyt paljastamme mitä niillä mainoslauseilla ihan todellisuudessa tarkoitetaan:
- Mainoslause: “Pyörämme ovat Suomessa suunniteltuja”
Todellisuus: Haistoimme rahan ja saimme päähämme alkaa myymään sähköpyöriä, koska ne ovat niin suosittuja nykyään. Olemme valinneet jonkun random-kiinalaisen pyörätehtaan mallistosta pesukonekauppiaan ammattitaidollamme jonkin pyörämallin, joka on varustettu hinnat-alkaen pilipaliosilla. Tätä toimintatapaa sitten kutsumme markkinoinnissamme hienosti “Suomessa suunnitelluksi”, vaikka se ei todellisuudessa ole tietenkään sisältänyt yhtään mitään todellista pyörän suunnittelua, eikä siihen olisi rahkeemme mitenkään riittäneetkään. Väitetään silti markkinoinnissamme, että se olisi “Suomessa suunniteltu” Eiköhän se mene hienosti läpi, kun kukaan ei osaa sitä kyseenalaistaa kuitenkaan.
- Mainoslause: “Pyörämme on koottu Suomessa”
Todellisuus: Kun kiinalaiset pilipalipyörämme saapuvat Suomeen, niin käännämme niistä ohjaustangon suoraksi ja kiinnitämme polkimet pyörään, nyt olemme hieman kasanneet sitä.
Parin minuutin homma siis.
Tällä perusteella voimme hyvillä mielin väittää, että “kokoamme itse kaikki pyörämme Suomessa”.
- Mainoslause: “Pyörämme on varustettu huippuosilla”
Todellisuus: Valittavana olisi varmaan ollut ihan oikeastikin hyviä osia ja komponentteja pyöriimme, mutta koska kilpailu on kovaa ja ahneutemme voitti, niin tajusimme, että kun pelkästään väitämme pyöriemme osien olevan “huippulaatua”, niin se menee varsinkin ensimmäistä sähköpyöräänsä ostavalle helposti läpi, kun tuskin hän mistään mitään edes tajuaa.
- Mainoslause: “Pyörän akku on Samsungin valmistama”
Todellisuus: Meille on kerrottu, että kiinasta tulevien pilipalipyöriemme akkujen akkukennot ovat Samsungin valmistamia, (emme ole tosin sitä mitenkään osanneet edes varmistaa), mutta nythän kannattaa samantien tehdä niin, että väitetään koko akkujen olevan Samsungin valmistamia, se antaa heti laadukkaamman kuvan pyöriemme akuista ja sitäkään tuskin kukaan osaa kyseenalaistaa, kun luotto suomalaiseen myyjään on kuitenkin niin kova, että mitäpä sitä kukaan epäilemään.
- Mainoslause: “Pyörällämme pääset 150km:n matkan yhdellä latauksella”
Todellisuus: Jos erittäin kevyt kuljettaja ajaa pyörällämme renkaat kivikoviksi pumpattuina, + 25-asteen helteillä, ilman vastatuulta ja erittäin tasaisella, ilman ylämäkiä olevalla kestopäällystereitillä, käyttäen pienintä avustusta (eli polkemalla itse samalla tavalla mukana, kuin kevyellä luomupyörällä), n. 12-14km/h:n keskinopeudella, niin ihan uudella akulla tämä saattaisi olla mahdollista, joten miksipä emme väittäisi pyörän rangen olevan 150km, vaikka moinen yhdistelmä tuskin koskaan toteutuu, edes lähellekään.
Niinpä, tarkkana kannattaa olla ja ehkä ensimmäiseksi kyseenalaistaa kaikenlaiset vastaavat väittämät.
Ihan jopa kysymällä myyjältä suoraan, että miten asianlaita todellisuudessa onkaan.
Tähän akkuhuijaukseen törmää valitettavasti vuosienkin jälkeen edelleen vähän väliä.
Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska ko. valmistajat ovat VAIN kennovalmistajia.
He eivät siis valmista kokonaisia sähköpyörien akkuja, joten tuo mainoslause on joko pelkkää asiakkaan hämäystä, mutta joissakin valitettavissa tapauksissa taas kerran myyjän silkkaa ammattitaidottomuutta, koska hän saattaa itsekin uskoa moiseen väittämään, kun akkutoimittaja on hänelle niin kertonut..
Seurausta varmasti juuri siitä, että näitä houkuttelevan oloisia 1000-3000 euron pilipalisähköpyöriä myydään nyt jos joissakin nettikaupoissa ja pesukoneliikkeissä.
Kannattaa ymmärtää, että tuhannella eurolla saa jo ihan kelpo akun sähköpyörään, ei sentään kokonaista laadukasta ja vuosia toimivaa sähköpyörää, jossa olisi jotakin jälleenmyyntiarvoakin esim. parin kolmen vuoden päästä.
Ja kuten tuli jo varmaan selväksi, laadukkaat merkkikennot ovat kunnollisessa akussa vasta perusedellytys, joka ei yksistään vielä todellakaan riitä tekemään akusta laadukasta.
Ja noihin ilmoitettuihin pyörien rangeihin ei todellakaan ole mitään yleispätevää kaavaa, koska muuttuvia tekijöitä on todella paljon, eivätkä ne kaikki ole ainakaan pyörien markkinoijien tiedossa, kuten juuri kuljettajan paino, ajomaasto, keskinopeus, kesä/talviajo jne. jne.
Eli varaudu sillä tyypillisellä 500Wh:n akulla varustetulla sähköpyörällä, että et sillä teekään niitä kaipaamiasi pitkiä päiväreissuja, vaikka se luotettavan oloinen pyöränvalmistaja markkinoinnissaan sinulle niin lupasikin!
Ja kun kotimaisuudesta ja siihen liitettävästä laatuvaikutelmasta nyt puhutaan, niin tähän voimme vaan todeta, että mahdatko löytää enempää Suomessa valmistettua sähköpyörää, kuin meidän pyörämme?
Vuosien todellisella kokemuksellamme hankimme sopivat aihiot sähköistettäviin pyöriimme ja kokoamme ne siinä määrässä kuin kulloinkin tarvitaan, samoin rakennamme sen kaikkein tärkeimmänkin komponentin, eli pyöriemme akutkin itse!
Tyypillisesti teemme pyörän alumiinirunkoisiin, tukeviin aihioihin. Näiden alumiinirunkoisten pyörien kestävyyden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia vuosienkaan kovassa käytössä.
Joskus nimittäin kuulee epäilyjä, että sähköpyörän rungon pitäisi olla sähköosien painon takia jokin supervahvistettu versio, mutta tyypillinen sähkösarjamme painaa välillä 10-20kg.
Kuskienkin painoissa on paljon enemmän vaihteluväliä, esim. välillä 70-110kg, eikä siitä ole kukaan huolissaan..
Ja jarruissakin on joskus ollut epäilyjä, mutta jos laitetaan hieman painavampaankin sähköpyörään jotkin alamäkipyöriin tarkoitetut jarrut, niin ovat kyllä tähänkin asti riittäneet ja ihan esim. Shimanon XT-jarrut 203mm/180mm:n jarrulevyillä ovat kokemuksemme mukaan jo todella tehokkaat sähköpyörän jarrut!
Summa summarum, tässä oli varmasti paljon monelle sulateltavaa.
Niin ensimmäistä sähköpyöräänsä suunitteleville, kuin jo vuosikausia sellaisella ajaneelle.
Mutta mikäli kiinnostus kuitenkin heräsi pyöriämme kohtaan, niin kurkkaa ensin tuolta etusivulta myytävänä olevat valmiit pyörämme ja mikäli mieleistä ei sieltä löytynyt, niin ota rohkeasti yhteyttä: akkutehdas (at) gmail.com niin suunnitellaan sinulle unelmiesi sähköpyörä!