Valotan tässä lyhyesti eri akkukennotyyppien eroavaisuuksia niin perus 250 wattisen avustavan sähköpyörännkäyttäjän, kuin myös sähköpyöriä itse rakentelevan alan harrastelijan kannalta.
Heti alkuunsa erityyppisiä akkukennoja vertailtaessa on muistettava, että vaikka erot ovat tapauksesta riippuen todella suuriakin, niin vaaratonta akkua ei ole olemassakaan.
Akkujen kennotyyppeinä käytetään nykyisin muutamaan erilaiseen litium-akkukemiaan perustuvia kennoja.
Yleisimmät ovat:
- LiFePo4-kennot.
- LiPo-kennot
- LithiumIon-kennot erilaisine versioineen (Li-ion)
Edellämainituista LifePo4-kennot ovat kemialtaan turvallisimpia, mutta jäämässä muita heikomman energiatiheytensä takia jo historiaan.
LiPo-kennoja taas on jo pitkään käytetty radio-ohjattavien autojen, veneiden, lennokkien, helikoptereiden yms. akkuina ja LiPojen suosiota selittää niiden energiatiheyteensä ja niiden tarjoamaan ulostulovirtaan nähden edullinen hinta. Niitä on myös käytetty edullisuutensa takia itsetehdyissä sähköpyörissä, mutta koska kyseessä on kaikkein vaarallisin kennotyyppi, suurin osa itsetehtyjen sähköpyörien palamiseen syttymisestä on aiheutunut juurikin LiPo-kennoista, niiden arvaamattoman akkukemian ja heikon balansoinnin takia. Tästä syystä moni harrastelija onkin jo siirtynyt Li-Ion-tekniikkaan.
Valittaessa akkua normaaliin, teholtaan 250-1000 wattiseen sähköpyörään, tulisi huomiota kiinnittää akuston kennotyypin tarjoama mahdollisimman suuri kapasiteetti, jotta käytettävissä oleva tila ja paino tuottaisivat mahdollisimman suuren kantomatkan pyörälle.
Monet akkuvalmistajat (luotettavatkin) valitsevat akkuihinsa kennoja, joiden kapasiteetti on esim. 2,6Ah tai 2,9Ah/kenno. Syynä on tietenkin ko. kennojen hieman halvempi hinta. Hintaero ei loppupeleissä ole kuitenkaan niin merkityksellinen, jos asiaa tarkastellaan kuluttajan näkökulmasta, valmiin akun kustannuksiin vaikuttaa kuitenkin myös monta muuta asiaa, kuten työvoimakustannukset, BMS, sekä akuston muut osat.
Ero on kuitenkin melkoinen pyörän toimintaetäisyydessä ja itse suosimmekin 250-1000 wattisten pyörien akkukennoina n. 3,5Ah:n kapasiteetin tarjoavia kennoja, vertaa esim. 2,6Ah ja 3,5Ah:n kennoja. Jos ensin mainitulla pääsee yhdellä latauksella 50km, niin toisella pääseekin vielä 17 kilometriä lisää, eli n. 67 km ja kuitenkin fyysisiltä mitoiltaan samankokoisella ja samanpainoisella akulla. Toki isomman kapasiteetin tarjoaman akuston lataaminenkin vie hieman lisää aikaa, mutta tämänkin voi optimoida hankkimalla sen kaveriksi tarpeeksi suuren laturin. Jos normaali laturi on esim. 2 ampeeria, niin vaihtamalla sen tilalle 5 ampeerin mallin, latausaika on jo alle puolet.